Pengusaha Hidroponik akan bermula dengan formulasi resipi bahan larutan zat/baja untuk tanaman mereka. Pilihan untuk resipi adalah bergantung pada pengusaha sendiri. Pilihan resipi yang boleh dibuat menghasilkan kejayaan yang tinggi dari faktor-faktor:
- Pertumbuhan tanaman
- Kondisi persekitaran dan lokasi (topografi, punca air, kelembapan dan sebagainya)
- Masa dan tahun/musim penanaman
Sekiranya anda mendapati bahawa terdapat perubahan hasil yang rendah atau terdapat simtom toksik, maka perubahan terhadap resipi harus dilakukan. Sebagai contoh ialah resipi yang digunakan oleh Sunco Ltd, sebuah syarikat gergasi yang menanam tomato dari Las Vegas, U.S.A (sila lihat rajah di bawah). Untuk tanaman tomatonya, resipi diubah mengikut tahap pertumbuhan tanaman
- Resipi minggu 0 - 6: Tanaman memerlukan bahan zat Nitrogen, Kalsium & Magnesium yang tinggi untuk pertumbuhan & pembinaan struktur asas tanaman.
- Resipi minggu 6 - 12: Zat Nitrogen dikurangkan manakala Potassium ditingkatkan untuk menggalakkan penghasilan bunga (untuk proses kacukan/pembuahan).
- Resipi minggu ke 12+: Untuk mengekalkan keseimbangan bagi pertumbuhan & pembiakan
PPM*____________________PPM*_______________________ PPM*
N 224_____________________N 189______________________ N 189
P 47______________________ P 47_______________________ P 39
K 281_____________________ K 351______________________ K 341
Ca 212____________________ Ca 190_____________________ Ca 170
Mg 65_____________________Mg 60_____________________ Mg 48
Fe 2.00____________________Fe 2.00____________________ Fe 2.00
Mn 0.55___________________Mn 0.55____________________Mn 0.55
Zn 0.33____________________Zn 0.33____________________Zn 0.33
Cu 0.05____________________Cu 0.05____________________Cu 0.05
B 0.28_____________________B 0.28_____________________B 0.28
Mo 0.05___________________Mo 0.05____________________Mo 0.05
*ppm = 1 untuk setiap 1juta unit bahan (parts per million)
Perhatian: Kepekatan bahan zat Sulfur (micronutrient) & Klorida(micronutrient) tidak diberikan kepada resipi ini. Ia tidak berksud bahawa ianya tidak terkandung di dalam resipi tersebut. Lazimnya, bahan Sulfur sudah ditambah dengan Magnesium manakala Klorida ditambah dengan Manganese & Kuprum. Jumlahnya sudah mencukupi dan tidak perlu ditambah lagi secara berasingan
Nota: Dua perubahan nyata boleh dibuat terhadap resipi ini dalam keadaan musim panas dan kadar pencahayaan yang tinggi untuk menggalakkan pertumbuhan tanaman serta pembuahan. Untuk mengelakkan pertumbuhan pokok yang melampau (daun terlalu banyak dan rimbun tetapi kurang bunga/buah) terutamanya pada waktu musim panas, kurangkan zat Nitrogen (95ppm) dalam 6 minggu pertama. Tingkatkan kepada 145ppm pada minggu ke 6 dan kemudian 189ppm pada minggu ke 12. Klorida boleh juga ditambah pada tahap pembuahan pada kadar 150-200ppm untuk meningkatkan kualiti, tekstur dan rasa buah. Perlu dingat juga bahawa resipi ini hanya sesuai bagi tanaman buah sahaja. Bagi tanaman sayuran daun, resipinya berlainan (tidak perlu tambahan zat untuk pembuahan) tetapi lebih kepada zat N dari minggu ke 2 ++
Nota: Dua perubahan nyata boleh dibuat terhadap resipi ini dalam keadaan musim panas dan kadar pencahayaan yang tinggi untuk menggalakkan pertumbuhan tanaman serta pembuahan. Untuk mengelakkan pertumbuhan pokok yang melampau (daun terlalu banyak dan rimbun tetapi kurang bunga/buah) terutamanya pada waktu musim panas, kurangkan zat Nitrogen (95ppm) dalam 6 minggu pertama. Tingkatkan kepada 145ppm pada minggu ke 6 dan kemudian 189ppm pada minggu ke 12. Klorida boleh juga ditambah pada tahap pembuahan pada kadar 150-200ppm untuk meningkatkan kualiti, tekstur dan rasa buah. Perlu dingat juga bahawa resipi ini hanya sesuai bagi tanaman buah sahaja. Bagi tanaman sayuran daun, resipinya berlainan (tidak perlu tambahan zat untuk pembuahan) tetapi lebih kepada zat N dari minggu ke 2 ++
_____________________________________________________________________________________
A grower will start with a nutrient solution recipe. The choice of recipes is up to the grower (many variations exist). Choose a recipe that has been successful:
- For the plant you want to grow.
- For the regional location and environmental conditions.
- For the time of year you wish to grow.
THEN adjustments to the recipe can be made to compensate.
*An example: Recipe used by Sunco, Ltd., Las Vegas NV, for tomatoes during Winter
in the mid to late 1990’s (See table below). Most recipes will vary according to stage of plant growth.
- Ex: 0 – 6 Week recipe: Higher nitrogen, calcium and magnesium for good structure/vegetative growth.
- 6 – 12 Week recipe: Lower nitrogen and higher potassium to enhance flower (reproductive) production
- 12 + Week recipe: To maintain balance – vegetative/reproductive
WEEK 0-6_______________WEEK 6-12__________________ WEEK 12 +
PPM ____________________PPM_______________________ PPM
N 224_____________________N 189______________________ N 189
P 47______________________ P 47_______________________ P 39
K 281_____________________ K 351______________________ K 341
Ca 212____________________ Ca 190_____________________ Ca 170
Mg 65_____________________Mg 60_____________________ Mg 48
Fe 2.00____________________Fe 2.00____________________ Fe 2.00
Mn 0.55___________________Mn 0.55____________________Mn 0.55
Zn 0.33____________________Zn 0.33____________________Zn 0.33
Cu 0.05____________________Cu 0.05____________________Cu 0.05
B 0.28_____________________B 0.28_____________________B 0.28
Mo 0.05___________________Mo 0.05____________________Mo 0.05
NOTE: Sulfur (a macronutrient) and chloride (a micronutrient) concentrations are not given in this recipe. That does not mean that sulfur and chloride are not present. Usually sulfur is added with magnesium and chloride is added with the manganese and copper. Enough will be added with these other elements to be sufficient
NOTE: Two significant changes to this type of standard recipe can also be made in hot, high light areas to improve growth of the plants and quality of the fruit. To avoid over-vegetative growth during hot fall weather, begin with low nitrogen (~95ppm) during the first 6 weeks. This will keep the plants “lean” and encourage reproductive growth. Increase to 145ppm N at 6 weeks and then 189ppm by 12 weeks. Chlorides can be added during fruiting in macronutrient levels (150-200 ppm) to improve fruit quality and taste. Note, significant adjustments must be made to the recipe.
** These changes should only be attempted by experienced growers.
** These changes should only be attempted by experienced growers.
No comments:
Post a Comment